Lockdown-tips-hoe-ga-je-om-met-de-sluiting-van-je-schoonheidssalon

Lockdown tips: hoe ga je om met de sluiting van je schoonheidssalon?

Wat leven we in een bizarre wereld op dit moment en soms voelt het alsof we in een slechte film zijn beland. Voor jou als ondernemer zullen de maatregelen die gister bekend zijn gemaakt tijdens de persconferentie een hoop te weeg brengen. Gister sprak ik met mijn klanten en de berichten waren wisselend. De één hield al rekening met een sluiting, voor de ander kwam het toch als een schok. Om je een hart onder de riem te steken wil ik graag wat tips met je delen om deze tijd door te komen. 


Ontladen
Ik kan me voorstellen dat je overspoeld wordt door emoties en deze emoties mogen er zeker zijn. Geef ze de ruimte en laat het allemaal over je heen komen. Het is belangrijk om emoties zoals frustratie, onbegrip, woede of verdriet te doorvoelen om daarna de volgende stap te kunnen zetten. Schrijf het van je af, praat erover met je partner, familie of vrienden, luister naar muziek die je raakt of ga een rondje hardlopen, let it all out! 


Acceptatie
De huidige situatie roept behoorlijk wat weerstand op. Het gevolg daarvan kan zijn dat je spanning en stress ervaart en misschien zelfs slapeloze nachten hebt. Hoe vreselijk de situatie op dit moment ook is, de eerste stap is acceptatie. Op het moment dat je de situatie accepteert, kun je al een hoop spanning en stress loslaten. Je bent ondernemer, je hebt een bedrijf, je voelt je verantwoordelijk voor je klanten en misschien ben je zelfs verantwoordelijk voor een team van werknemers. Des te belangrijker is het om het hoofd koel te houden en te kijken naar hoe jij de komende periode je tijd zo effectief mogelijk kunt gebruiken. 


Blijf positief
Geloof in de kracht van positieve gedachten! Het is niet altijd even makkelijk om voornamelijk positieve gedachten op te roepen. Zeker niet in de situatie waarin je nu zit, maar het kan wel degelijk een verschil maken. Probeer je eerst bewust te worden van je gedachten. Wat gaat er allemaal door je hoofd op dit moment? Hoeveel van deze gedachten zijn negatief? Kun je een negatieve gedachten omzetten in een positieve gedachten? Als dit niet lukt kun je ook gewoon aan iets positief denken. Iets waar je blij van wordt, dat kan van alles zijn. Doe dingen waar je energie van krijgt. Maak een mooie wandeling, neem langer de tijd voor je skincare routine, lees een goed boek, etc. 

Extra tip: Schrijf voordat je gaat slapen drie dingen op waar je die dag blij van werd of waar je dankbaar voor bent. Als je ’s ochtends opstaat lees dan de punten die je de avond daarvoor hebt opgeschreven nog eens door. Zo sta je met een positief gevoel op en ga je met een positief gevoel slapen. 


Maak een plan en werk AAN je bedrijf
Om overzicht te krijgen in je financiën is het verstandig om een plan te maken. Wat betekent het voor jou financieel dat je 4 weken je salon moet sluiten? Waar kun je eventueel op besparen de komende maand? Welke maatregelen kun je treffen? Door een plan te maken creëer je rust in je hoofd. Het geeft overzicht en het is fijn om te weten waar je aan toe bent. 


Daarnaast is het nu de tijd om AAN je bedrijf te werken. Waar je normaal lange dagen voor je klanten klaarstaat is het nu tijd om een stapje terug te doen. Hoe staat jouw Social Media ervoor? Is je website up-to-date? Is het misschien nu tijd om je e-mail marketing op te gaan zetten? Het zijn vragen waar je nu de ruimte voor krijgt. Pak pen en papier en schrijf alle punten op die de afgelopen tijd door je hoofd hebben gespookt, maar waar je geen tijd voor hebt gehad/gemaakt. 


Verdeel deze punten onder in categorie rood, blauw en groen. Met de punten uit categorie rood ga je volgende week aan de slag. Categorie blauw is voor de week erna en categorie groen voor de week daarna. Daarnaast kun je webinars volgen, inspiratie opdoen, blogs lezen of online trainingen volgen. Zo kun je de komende weken je tijd zo efficiënt mogelijk benutten.


Doelen stellen
Nu je wat meer tijd heb is het een mooi moment om eens terug te blikken op de afgelopen maanden, maar ook doelen te stellen voor de maanden die gaan komen. Je kunt soms rondlopen met 101 ideeën waar uiteindelijk niks van terecht komt. Vaak komt dat doordat je je ideeën niet concreet maakt. Ga eens een middag zitten en beantwoorde de volgende vragen m.b.t. je bedrijf:

  • Wat ging goed de afgelopen maanden?
  • Waar ben ik trots op?
  • Wat ging er niet goed de afgelopen maanden?
  • Waardoor kwam dit?
  • Welke dromen, wensen en doelen wil ik realiseren de komende maanden?
  • Welke dromen, wensen en doelen wil ik als eerste realiseren?
  • Waar ben ik bang voor en wat houdt mij tegen, waardoor ik deze dromen, wensen en doelen nog niet heb bereikt?
  • Wat kan ik doen om deze angsten en belemmeringen de baas te zijn?
  • Welke eerste stap kan ik binnen 48 zetten op mijn doelen te bereiken?
  • Welke grote stap kan ik binnen 7 dagen zetten om mijn doel te bereiken?


Blijf ‘on top of mind’ bij je klanten
Nog nooit was Social Media zo belangrijk als op dit moment. Het is dé manier om met je klanten in contact te blijven. Je sluit vier weken je deuren, maar dat betekent niet dat je vier weken niks van je hoeft te laten horen. Juist nu wil je ‘on top of mind’ blijven bij je klanten. 

Laat je gezicht zien en wees actief! Deel hoe jij deze periode ervaart en vraag je klanten hoe het met hen gaat. Deel dingen waar je blij van wordt en denk na over welke mogelijkheden er zijn m.b.t. de verkoop van producten of cadeaubonnen. Maak bijvoorbeeld pakketten waarmee klanten zichzelf thuis een mini-behandeling kunnen geven. Je kunt vervolgens een filmpje online plaatsen waarin je deze mini-behandeling laat zien. Biedt aan om de producten bij de mensen thuis te bezorgen.


Daarnaast wil ik je meegeven dat het belangrijk is om naar je eigen gevoel te luisteren. Doorloop bovenstaande stappen op je eigen tempo en voel waar jij behoefte aan hebt. Probeer jezelf vooral niet te veel te vergelijken met andere ondernemers en leg de lat voor jezelf niet te hoog. Dit kan er alleen maar voor zorgen dat je je focus verliest. 

Neem elke dag zoals die komt en gun jezelf de tijd die je nodig hebt om dit allemaal te verwerken. Het is mooi om te zien dat er nu al zoveel mooie nieuwe initiatieven ontstaan en dat uit dit alles ook weer een soort samenhorigheid voortkomt. 

Laten we daar onze aandacht op richten en de schouders eronder zetten de komende periode!

Ik wens jullie heel veel succes de komende tijd, stay safe! 

Als ik je ergens mee kan helpen, dan mag je een e-mail sturen naar info@beautyclick.nl.

Hoe voel jij je? En hoe ga je om met deze heftige maatregelen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Rianne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.